Restaurant
Lesson 24
Have you tried sukiyaki before?
すき焼きについて説明する

Conversation
※日本語訳は下記にあります
Waiter
Have you tried sukiyaki before?
Customer
I’ve only had the shabu shabu at this restaurant before. Is it completely different?
Waiter
It differs slightly. Let me show you. First, the thin slices of beef are fried in the pan. When it’s almost cooked you pour over the sukiyaki sauce. Then you arrange the rest of the ingredients in the pot and ladle over more of the sauce. Don’t place the konnyaku noodles beside the beef as it can make the meat tough.
Customer
Do I crack the egg on top?
Waiter
The egg is actually used as a dipping sauce. You beat the egg in this dish, and with the chopsticks you dip the ingredients into the egg before eating.
Customer
Into the raw egg?
Waiter
It is ok to eat these eggs raw, they are very fresh and delicious!
Language Focus
Have you cooked this before?
今までにこれを調理したことがありますか?
Shall I explain how to cook it?
調理法を説明いたしましょうか?
Let me explain how to cook this.
調理法を説明させてください。
If you need some help just ask.
もしお手伝いが必要でしたら呼んでください。
Can you explain how it’s cooked?
調理法を説明してくれませんか?
Is it difficult to cook?
調理するのは難しいですか?
I may need some help cooking it.
調理するのを手伝ってもらわなければならないかもしれません。
It’s ok to eat the raw egg?
生卵は食べられますか?
Isn’t it dangerous to eat raw eggs?
生卵を食べるのは危険ではありませんか?
Vocabulary and Pronunciation Practice
raw
生の
crack
~を割る
fry
フライにする
tough
固い
thin
薄い
arrange
~をきちんと並べる
noodles
麺類
dangerous
危険な
Practice
Match the definitions to the words on the right.
  1. _________ yummy, pleasing to the senses, especially taste or smell
  2. _________ to be unlike, dissimilar
  3. _________ small in amount or degree
  4. _________ to place in proper, desired, or convenient order
  5. _________ to stir vigorously
  6. _________ at risk, causing harm, unsafe
  7. _________ not cooked
  8. _________ to break with complete separation of parts
  9. _________ to cook in a pan usually in fat or oil
  10. _________ long handled utensil used for scooping liquid
  11. ________ not tender
  1. crack
  2. raw
  3. arrange
  4. dangerous
  5. beat
  6. fry
  7. differ
  8. slightly
  9. delicious
  10. ladle
  11. tough
Listening

Listen to the following conversations. What does the customer want?

Conversation 1: _______________________________
Conversation 2: _______________________________
Conversation 3: _______________________________
Conversation 4: _______________________________
Conversation 5: _______________________________

Roleplay: Use the following information.
1. How do I turn down the heat?/ Use this control here.
2. Another order of the beef please?/ Coming right up!
3. Are there dipping sauces available too?/They are listed right here.
4. Watch out that the fat doesn’t splash./ I’ll be careful, thank you.
5. Shall I explain for you?/ Please, I’m not sure what to do.
6. Do you eat raw eggs in your country?/ Definitely not.
Conversation 日本語訳
ウェイター
すき焼きを食べたことがありますか?
ここでしゃぶしゃぶを食べたことならあります。全く違うものなんですか?
ウェイター
少し違います。やってみせましょう。最初に、薄く切った牛肉を鍋の中で炒めます。だいぶ火が通ったら、すき焼きのタレを注ぎます。それから鍋の中に残りの具材を入れて、お玉でタレをその上にかけます。肉が固くなるので、しらたきは牛肉の横に入れないでください。
その上に卵を割るんですか?
ウェイター
実は、卵はつけダレなんです。この皿の中で卵を溶いて、食べる前に箸で具材を卵にくぐらせます。
生卵にですか?
ウェイター
この卵は生で食べても大丈夫です。とても新鮮でおいしいですよ。
Listening Conversations:
Conversation 1:
Customer
What’s the best way to arrange the ingredients?
Waiter
If you do it like the image on this menu, it’s a good arrangement.
Conversation 2:
Customer
May I get another egg for dipping?
Waiter
No problem, but it will cost extra.
Conversation 3:
Waiter
Yes, madam
Customer
Can we get an order of udon noodles to cook in the leftover broth?
Conversation 4:
Customer
How do you control the heat?
Waiter
The dial is right here, sir.
Conversation 5:
Waiter
Can I help you?
Customer
May we have some more sukiyaki sauce, please?
日本語訳
会話 1:
具材をどう配置するのが一番いいですか?
ウェイター
このメニューの写真通りにしていただくのがいい配置です。
会話 2:
つけダレ用に卵をもう1つもらえますか?
ウェイター
はい、ですが追加料金をいただきます。
会話 3:
ウェイター
お呼びでしょうか?
残ったタレで調理する用に、うどんをもらえますか?
会話 4:
どうやって火力を調節するんですか?
ウェイター
つまみがこちらにあります。
会話 5:
ウェイター
どうなさいましたか?
すき焼きのタレをもっともらえますか?